In de plaats van één pastoor krijgt u twee priesters

We zijn aan een nieuw werkjaar begonnen. Met een feestelijke viering en een brunch “tafelen rond brood en wijn” hebben we vorige zondag deze nieuwe start kracht bij gezet. We wilden daarmee dank zeggen voor de inzet van zovele vrijwilligers die de parochie dragen: de liturgie, de kindernevendiensten, de VOLL-werking, de doopsel- en eerste communiecatechese, ziekenzorg, de kerkfabriek, allerhande taken en klussen, en ga zo maar door (op het gevaar af mensen te vergeten, wat uiteraard niet de bedoeling is). Zonder al deze vrijwillige helpende handen kan een parochie niet bestaan. Maar andersom is de spontane inzet van velen een teken van een gezonde gemeenschap. We mogen wat dat betreft dus gerust zijn: in Rijmenam is het engagement zeer levend. Hartelijk dank daarvoor aan allen die erbij betrokken zijn!

Tegelijk was onze viering een moment om naar de toekomst te kijken. Velen zijn bezorgd over hoe het verder zal gaan met onze parochie nu Jos Verelst met pensioen gaat en het wat rustiger aan wil doen. Wie gaat de pastorale taken overnemen, en vooral: zal Jos nog blijven komen? We hebben met de parochieploeg deze problematiek grondig besproken en verdiept naar een vraag die verder moet gaan dan de waardering voor de verdiensten van Jos Verelst, en de gehechtheid aan zijn liturgisch talent. Hoe kan een parochie de tand des tijds trotseren, zeker in een tijd waarin religie, laat staan parochiewerking, geen evidentie meer is? En hoe ziet de kerkelijke overheid de toekomst tegemoet, met een kwijnend aantal priesters, terwijl de eindverantwoordelijkheid voor een parochie steeds bij een priester moet liggen? Het is zeer onwaarschijnlijk dat we als parochie nog een beroep kunnen doen op een residerende priester, die als pastor de combinatie van wijding en leiding belichaamt. Toch is het belangrijk dat de lokale kerkgemeenschap, als Gods volk en lichaam van Christus, haar zending blijft behartigen. Het evangelie is ons gegeven, de boodschap moet niet worden bijgesteld. Wel moeten we ons zo organiseren dat we in onderlinge verbondenheid en geestkracht het vuur van het evangelie brandend kunnen houden. Als levende parochiegemeenschap willen we de bijeenkomst rond het evangelie, de geloofsverkondiging en de zorg voor mensen in nood blijven ter harte nemen. Dat kan uiteraard niet zonder priester, die voorgaat in de sacramenten, en die de mensen bezielt en aanspreekt. De afwezigheid van een vaste priester betekent evenwel dat de gemeenschap een aantal taken organisatorisch, praktisch en inhoudelijk zelf ter hand moet nemen.

Vanuit deze bekommernis nodigden we Kanunnik Etienne Heyse uit om in de viering voor te gaan. Etienne Heyse is bisschoppelijk vicaris voor Vlaams-Brabant en Mechelen, en dus de geschikte persoon om ons de visie van het Bisdom uit te leggen. Bovendien had hij belangrijk nieuws te melden over de aanstelling van een nieuwe parochie-administrator. Tim Peeters, o.a. leraar aan het Lemmens-Instituut te Leuven, zal deze taak van Jos Verelst overnemen, waarbij we voor de zondagsvieringen en de liturgie een beroep kunnen blijven doen op Jos Verelst, in beurtrol met Tim Peeters. Zoals Kanunnik Heyse het uitdrukte: “In de plaats van een pastoor krijgt u nu twee priesters. Dat is de rekenkundige logica van het Bisdom.”

We denken dat deze nieuwe regeling zeer mooie kansen biedt voor de toekomst, en heten Tim Peeters van harte welkom in onze parochie. In overleg met alle betrokkenen zullen we onze parochie verder kunnen dragen en het goede dat is opgebouwd kunnen vrijwaren.

Een cruciale rol in deze nieuwe situatie is weggelegd voor de parochieploeg, die nu reeds een grote verantwoordelijkheid draagt in de pastorale koers en het praktische beheer van de parochie. We gaan op deze weg verder: we zullen blijven instaan voor de parochiewerking in het algemeen, als gemeenschap van gelovige mensen. Aangezien er geen “pastoor” is in de traditionele zin (een residerende aangestelde priester), is de parochieploeg het eerste aanspreekpunt voor alle parochiale aangelegenheden. Onze parochie-administrator zal in nauw overleg met de ploeg de kerkrechtelijke verantwoordelijkheid dragen, en ons met raad en daad bijstaan in de uitwerking van een pastorale visie die mensen samenbindt en bemoedigt, die de gemeenschap levendig houdt, en die een openheid creëert waartoe mensen van alle leeftijden zich aangetrokken voelen.

We vonden het belangrijk dat onze nieuwe parochiestructuur geen experimenteel project zou zijn, maar een werkbare formule die ook door het Bisdom zou worden erkend. De boodschap van Kanunnik Heyse heeft ons alvast in die visie gesterkt.

Als parochieploeg staan wij uiteraard niet buiten, laat staan boven de gemeenschap. Wij willen als ploeg een reflectie bieden van wat er leeft in de parochie, mensen waar nodig bijstaan en – binnen onze eigen beperktheden – mee naar antwoorden zoeken, als “compagnons de route”. In dat perspectief delen wij het enthousiasme van de vele vrijwilligers die nu samen met ons aan het nieuwe werkjaar zijn begonnen.

Namens de parochieploeg,

Gerd Van Riel